Pilkkuun asti -baarimestarin muistelmat

Baarimestarin muistelmat

Baarimestari Antto Terras työskenteli legendaarisen Vantaalaisen Calypso-ravintolan baarimestarina, ja sai idean kirjoittaa mielenkiintoisia tarinoita useimpien asiakkaiden värikkäästä baarikäyttäytymisestä. Ravintolatoiminta päättyi vuonna 2009, jolloin suosittu ravintola ehti toimia kunniakkaat 40 -vuotta. Kirja sisältää erittäin mielenkiintoista luettavaa.

Kirja kertoo tarinaa

Terras kertoo baarimestarina työskentelyn olleen erittäin mielenkiintoista ja opettavaista työtä. Yksi yövuoro täydessä 600 asiakaspaikkaa sisältävässä kapakassa, oli monesti opettavaisempaa kuin muutama päivävuoro pienimmissä anniskelupaikoissa. Terros työskenteli aikaisemmin myymälävartijana, jonka jälkeen hän päätyi nostalgiseen ravintola Calypsoon töihin. Kirjassa käydään läpi muun muassa asioita, joita tanssiravintola Calypsossa tapahtui 2000-luvun alussa. Kirja antaa myös hyvin selkeän kuvan sekä baarin työntekijöistä sekä itse ravintola-alasta. Kommelluksia sattui ja raskas, mutta mielenkiintoinen ravintolatyö vaikutti toisinaan myös työntekijöiden niin fyysiseen kuin henkiseenkin jaksamiseen.Terras mainitsee muun muassa tapahtuman, jossa alakerran pubiin jouduttiin soittamaan poliisit, sillä töihin saapunut työntekijä oli 3,9 promillen vahvassa humalassa.

Vantaalainen työssä

Terras kuvailee vantaalaisuutta:

“Tyypillinen vantaalaispoke herää aamulla Keskon varastolle trukkihommiin, pääsee sieltä noin kahdelta, soittaa erossa vaimolle jääneille lapsilleen ja kyselee kuulumiset, repii postin joukosta löytyvät maksumuistutukset, nukkuu kuuteen asti, ja lähtee kahdeksaksi tuuraamaan taas ryypylle ajautunutta karaokenvetäjää. Seuraavaksi hän syö kebabin seisaaltaan, ottaa Buranan ja päivän yhdennentoista kahvin sekä pujottaa kymmeneltä lätkän rintaansa ja aloittaa järjestyksenvalvojan työt. Hän tyhjentää baarin arkisin kahdelta ja viikonloppuisin neljältä ja pääsee taas kotiin noin puolta tuntia ennen seuraavaa Kesko-vuoroaan. Sellainen on normaalin osa-aikaisen baari-turvallisuusammattilaisen vuorokausi, ja ihan kaikilla eivät ole asiat niinkään hyvin.” Terraksen mukaan jokaisesta baarista löytyy samankaltaisia hahmoja (niin sanottuja “kummelihahmoja”) ja hän kuvailee heitä hauskoin sanankääntein.

Kantis

Baarin vakioasiakkaita olivat miehet ikähaarukassa 30-95 vuotta. Vakioasiakkaat istuivat baarissa ensitunnilta tappiin asti, ja heidän arvostuksensa sai pelkällä läsnäololla. Baarissa olikin hiljainen sääntö, ettei kantisten pöytään saa istua muut ja portsaritkin katsoivat läpi sormien, jos kantis sattui sammui pöytään.

Normaali perhe-tai työelämä ei kuulunut kantiksen repertuaariin, mutta kantis jaksoi silti valittaa miten maahanmuuttajat tulevat tänne viemään parhaat työt ja naiset, vaikka kantiksen aikomus ei koskaan ollut mennä työhön. Kirjassa käytetään kantiksista myös nimitystä “kivijalat” joka tarkoittaa sitä, että kantikset sinetöivät kaikki baarin päätökset ja olivat samalla kovin arvokkaita kyseiselle ravintolalle.

Turisti

Turisti oli asiakas joka tuli muualta Vantaalaisbaariin kokeakseen lähiökuppilan aitoa tunnelmaa ja kokemaan jotain uutta. Turistilla oli yleensä päällä hipsterilook tai teekkariasu. Kyseinen asiakastyyppi saattoi tilata tahallaan drinkkejä, joita baarimikot eivät osanneet valmistaa ja tämän jälkeen kyseisille asiakkaille näytettiin nopeasti ovea.

Urheilufani

Baariurheilu on Terraksen mukaan mielikuvituksen tuotetta.

Urheiluhullut ovat erittäin janoista kansaa, joten panimot laittavat mielellään markkinointirahaa tiskiin.

Salajuoppo

Salajuopot ovat keski-ikäisiä pariskuntia, jotka käyvät juomassa jopa sunnuntaina. Heistä käytetään myös termiä “salajuopot”, koska he eivät käy

viikonloppuisin baarissa, sillä se olisi heidän mukaansa vain juoppojen hommaa, eivätkä he halua leimautua alkoholisteiksi.

Yhdellä kävijät

Yhdellä kävijä voi viihtyä baarissa, vaikka valomerkkiin asti. Kyseisen ryhmän edustajat toimivat toisilleen terapiana, koska he pystyvät käsittelemään kaikenlaisia ongelmia keskenään pitkien tuntien ja juomien ääressä.

Risteilijä

Risteilijä ei lähde kotiin matkan jälkeen, vaan piipahtaa baariin vielä yhdelle pohtimaan asioita. Kyseinen asiakaskunta pitää puhelimen äänettömällä ja keksii hyviä tekosyitä kotiin kerrottavaksi. Risteilijä on voinut käydä lähiristeilyllä tai sitten jopa Ruotsissa asti.

Asiakaspoliisi

Kyseinen tyyppi pyrkii ohjeistamaan kaikesta ja tarkkailee työntekijöiden toimia. Hän on sitä mieltä, että kaikkia huijataan ja luulee, että hänen velvollisuutensa on huomioida sekä kertoa kaikista epäkohdista.