Pubikulttuuri Suomessa ja Englannissa

Suomalaisille maistuu alkoholi, eikä se tule minään yllätyksenä. Suomalaiset kuluttavat 10 litraa alkoholia asukasta kohden vuosittain. Kieltolain vaikutteet näkyvät valitettavasti yhä edelleen vanhempien sukupolvien juomiskäyttäytymisessä.

Viinan osto on Suomessa vähentynyt tasaisesti viimeiset vuosikymmenet kun alkoholipolitiikkaa on kiristetty ja myyntiä ja markkinointia on rajoitettu. Keskiolut onkin nykyään korvannut viinapullon. Mietoja juomia juodaankin suhteellisen paljon sekä arkena että viikonloppuna. Viinien juonti on vielä hieman lapsen kengissä, mutta senkin käyttö on kasvanut tasaisesti. Varsinkin viime vuosina kun ravintolat tarjoilevat viinipaketteja ja suosittelevat ruoan kanssa yhteensopivaa viiniä. Koska juomat ovat kalliita Suomessa, harrastavat monet yhä edelleenkin “pohjien” vetämistä kotona ennen pubiin tai baariin lähtemistä, varsinkin nuorempi sukupolvi harrastaa tätä mikäli talous ei ole ihan parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Briteille taas pub on olohuone kun suomalaiselle se on ravintola. Pubikäyttäytymisen ero johtuu myös siitä, että Suomen olutvalikoima on laajentunut Britteihin verrattuna suhteellisen myöhään. Briteillä on myös runsas pubikulttuuri ja he voivat mennä esimerkiksi porukalla katsomaan jalkapalloa pubiin. Suomalaiset ovat myöhäisherännäisiä tämän asian kanssa, mutta sekin on pikkuhiljaa muuttumassa, varsinkin sporttibaarien tulon jälkeen. Britit menevätkin pubiin viihtymään ajan kanssa, eivätkä he lähde heti kotiin jos paikka on täynnä vaan kärsivällisesti odottavat kunnes pöytä vapautuu. Suomalainen taas kääntyy herkemmin ovelta jos paikka näyttää täydeltä. Sanonta kuuluukin, että et voi olla osa Englantia tulematta samalla osaksi pubikulttuuria.

Pub onkin Briteille ajanviettopaikka kun taas suomalainen tulee sinne syömään ja juomaan. Suomalaiset eivät ole aivan vielä omaksuneet pubeja olohuoneenaan. Suomalaisessa pubikulttuurissa on viime vuosina kuitenkin tapahtunut muutosta ja se on pikkuhiljaa menossa Brittiläisempään suuntaan. Nykyään tullaan jo töiden jälkeen oluelle, mitä vielä vuosikymmen sitten ei harrastettu. Isossa-Britanniassa näin on tehty jo vuosikymmenten ajan. After workillä käymisestä on tullut siis hyväksyttävämpää Suomessa kun aikaisemmin se saattoi olla jopa hieman paheksuttavaa.

Suomalaiset ovat vihdoin laajentaneet omaa olutvalikoimaansa ja tykkäävätkin maistella ja löytää uusia tuttavuuksia. Alkoholipolitiikan muuttuminen vuonna 1995 on mahdollistanut tämän ja Suomesta on tämän jälkeen saanut muitakin oluita kuin suomalaisia oluita. Ihmiset siis ovat oppineet, että oluiden kirjo on laaja, kun taas Briteille se on ollut itsestään selvyys jo vuosikymmenien ajan. Mukavana lisänä on nykyään olutfestivaalit, joissa pääsee tutustumaan eri panimoiden tuotteisiin.

Brittiläisistä oluista löytyy runsaasti eri makuvaihtoehtoja ja vahvuuksia. Pullo-oluista on tarjolla light, pale, brown ja väkevä old. Lontoossa siiderisuosikit ovat Strongbow ja Magners. Pubit Brittien saarilla tarjoilevat myös ruokaa. Joskus saattaa olla jopa ruokalistoja tarjolla, mutta yleensä pubiruokien nimet ovat kirjoitettu liitutaululle. Pubiruoka on hyvin perinteistä ja on säilyttänyt juurensa. Se onkin helppo ja edullinen tapa saada vatsantäytettä.

Britanniassa on pieni pelko tänä päivänä pubikulttuurin puolesta. Yli 20 pubia sulkee ovensa viikoittaisella tasolla. Tämän syynä on, että pubirakennuksia haluavat yhtiöt tekevät rahaa sillä, että rakennukset muutetaan asunnoiksi. Asiakkaitakin on vähemmän sillä britit juovat entistä enemmän kotona taloudellisista syistä. Tämä on harmi, sillä pubit ovat monelle iso osa sosiaalista elämää ja näin ollen tietenkin lisäävät ihmiset hyvinvointia. Niin suomalaiset kuin brititkin ovat melko pidättätyväistä kansaa, joten pubi on yksi harvoista paikoista missä on ihan suotavaa jutella ventovieraiden kanssa. Päättäjät ovatkin nyt heränneet suojelemaan pubeja. Tämä myllerrys tuo myös mahdollisuuksia,sillä se voi olla, että suurien panimoiden ote pubeista hellittää. Monesti pubiyrittäjien perheet ovat panimoyhtiöiden vuokralaisia, joten he saavat tarjoilla vain massatuotettuja oluita.