Suomen paras bisse

Suuret oluet – Pienet Panimot -festivaaleilla arvioitiin kesällä 2018 Suomen parhaimmat oluet. Tänä vuonna tittelistä kisasivat 240 olutta 40 eri panimolta. Tuomaristossa tänä vuonna oli seitsemän kansainvälistä tuomaria Saksasta, Hollannista ja Puolasta. Tuomaristossa muuten istuu sekä ammattilaisia että harrastelijoita ja tavallisia oluen juojia. Oluita maisteltiin kisassa sokkona ja jokaisessa sarjassa oli ainakin seitsemän tuomaria ja tuomarit saivat tietää pelkän sarjan jota he maistelivat, eivätkä muuta,

Suuret Oluet Pienet Panimot – festivaali on todella onnistunut ja sen kävijämäärä muutaman päivän aikana merkittävä. Se onkin valittu Suomen matkailutapahtumaksi vuonna 2016. Kyseisenä vuotena tapahtumassa kävi 44 000 ihmistä ja pienten panimoiden juomia kului 50 000 litraa. Tapahtuma järjestettiin muutamassa isossa kaupungissa, eli Helsingissä, Tampereella, Lahdessa ja Jyväskylässä. Pienpanimot satsaavat valmistuksessa puhtaisiin kotimaisiin raaka-aineisiin ja suomalaiseen osaamiseen sekä työhön. Suuret Oluet Pienet Panimot – festivaaleilla pääosissa näyttelee pienpanimot ja niiden tuotteet kuten oluet, siiderit, virvoitusjuomat, tisleet ja lonkerot. Tänä vuonna festivaali kesti Helsingissä jopa viisi päivää.

Heinäkuussa 2018 valikoitiin 240 kotimaassa tehdyistä oluista kilpailuehdokkaat Suomen Parhaaksi Olueksi vuonna 2018. Suomen paras olut ja mitalistit valittiin 26.7 ja julkaisu tapahtuu palkintogaalassa syyskuun puolivälissä. Mukana on yhdeksän eri sarjaa. Pakatut- ja hanatuotteet kilpailevat samoissa sarjoissa. Kilpailussa palkitaan jokaisen sarjan kolme parasta tuotetta. Muita sijoja ei ilmoiteta. Tuomaristo valitseekin sitten sarjojen parhaista Suomen Parhaan Oluen.

Näihin yhdeksään eri sarjaan kuuluu:

Vaalea Lager johon kuuluu: vaalea lager, pilsner tai vaalea bock

Tumma tai värillinen lager johon kuuluu: keskitumma lager, tumma lager tai tumma bock

Eurooppalainen Vaalea tai keskitumma Ale johon kuuluu: keskitumma ale, vahva ale tai vaaleat sahdit

Amerikkalaishenkinen vaalea tai keskitumma ale johon kuuluu: keskitumma ale, vahva ale tai vaalea ale

Portteri ja Stout johon kuuluu: stout- ja portterityyliset oluet

Muu tumma ale johon kuuluu: ruskea ale, vahva ale ja IPA

Vehnäoluet

Marjaoluet, hedelmäoluet ja hapanoluet johon kuuluu myös erilaisia sarjaan sopivia erikoisoluita

Ja näiden lisäksi on muita oluita kuten historialliset oluet tai erikoisoluet

Suomen parhaimmiksi oluiksi on aikaisempina vuosina valittu: 2017 Thunder Chief 5,4 t%, 2016 Mufloni Pilsner Oy, 5,5 t%, 2015 Siperia Stout 8,0 t%, 2014 American Lager, 4,5 t%, 2013 Imperiaali Stout 9,2 t%, 2012 Prykmestar Wehnäbock 6,2 t% ja 2011 Sinebrychoff Porter 7,2 t%.

Kyseinen kilpailu on järjestetty vuodesta 2011 ja sen järjestyspaikkoina ovat toimineet Helsinki ja Lahti. Ensimmäisenä vuotena siihen osallistui 17 eri panimoa 99 oluella, joten kilpailu on tosissaan kasvanut kun tänä vuonna siihen osallistuttiin 240:lla oluella ja 40 eri panimolla. Kilpailu on avoin kaikille Suomessa valmistetuille oluille, jotka ovat kaupallisten panimoiden tuotteita ja jotka ovat anniskelumyynnissä ja vähittäismyynnissä säännöllisesti, eli kausituotteet jäävät kilpailun ulkopuolelle. Kiertolaispanimot voivat osallistua toisen panimon nimissä joka varsinaisesti valmistaa olutta. Kilpailun järjestää Suomalainen olut Ry.

Kilpailu tuo mukavaa uutta näkökulmaa suomalaiseen olutkulttuuriin ja tietenkin herättää keskustelua koskien oluiden makua ja alkuperää. Kilpailun tarkoituksena on parantaa suomalaisten oluiden arvostusta ja tietenkin tuoda oluita ja niiden valmistajia tunnetuiksi. Se tietenkin rohkaisee myös oluen nauttijoita kokeilemaan uusia makuja, oluita ja panimoita, joten näistä voi löytää itselleen uusia suosikkeja. Valmistajille kilpailu toimii tietenkin positiivisena ponnahduslautana mikäli he menestyvät itse kilpailussa. Se yleensä heijastuu positiivisesti muidenkin tuotteiden myyntiin. Suomen Paras Olut -kilpailu toimii ainoana tällaisena kilpailuna Suomessa.